War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Explore the Museum - de Russische Zaal in 3D

Het Legermuseum ontdekken, dat is niet enkel in de zalen ronddwalen om opeenvolgende oorlogen te analyseren. Dat is uiteraard veel meer, maar wist u dat eigenlijk wel? Het Koninklijk Legermuseum bezoeken, dat is ook de Russische Zaal te ontdekken!

Deze zaal, heringericht in 2001, getuigt van de vastberadenheid van Russische officieren - die door de revolutie van 1917 bijna alles hadden verloren - om in het hart van Europa sporen te bewaren van de grootsheid van het tsarenrijk en van het Russische aandeel in de Grote Oorlog. Bewonder de prachtige souvenirs van de Pavlovsky-regimenten en van de lansiers van de Garde, van maarschalk Mannerheim als president van Finland, van de keizerlijke Marine en van het keizerlijke Alexander-lyceum.

Het meest prestigieuze en complete geheel werd overgemaakt door de Vereniging van de Officieren van het Regiment van de Kozakken van Zijne Majesteit. In 1917 tracht de garde-eenheid haar regimentsmuseum in stand te houden, oorspronkelijk ondergebracht in haar mess in Sint-Petersburg. De collectie, verpakt in zware kisten, reist naar het zuiden van Rusland, wordt na de Russische burgeroorlog naar Joegoslavië overgebracht en komt na een halte in Parijs in 1936 uiteindelijk in Brussel aan. Ze omvat de tunieken van alle tsaren sinds Nicolaas I, het fonkelende tafelzilver van het regiment en een unieke verzameling eretrompetten geschonken door keizer Alexander I, als blijk van erkentelijkheid voor de tussenkomst van het regiment tijdens de Slag bij Leipzig (1813).

De bewuste eenheid werd in 1775 door keizerin Katharina II van Rusland gesticht en de zaal geeft een overzicht van de evolutie die de uniformen ervan over twee eeuwen kende. Enkele objecten vertellen ten slotte het boeiende verhaal van de Belgische autokanonnen in Rusland (1915-1918) en van de Russische emigratie naar België.