War Heritage Institute

De laatste Belgische piloot die aan D-Day deelnam, is niet meer

De laatste Belgische piloot die in een Belgisch eskadron meevocht met de Britse Royal Air Force (RAF) - Joseph 'Jeff' Moureau - overleed op 99-jarige leeftijd. Dat maakte de luchtmacht donderdag bekend.

'Diep bedroefd neemt de Belgische luchtmacht afscheid van de laatste Belgische Spitfire-jachtpiloot die de Tweede Wereldoorlog overleefde', stond op Twitter te lezen. 'Blue skies forever ...', voegde de Luchtcomponent eraan toe.

Joseph werd in Jette (Brussel) geboren op 13 april 1921. Samen met zijn tweelingbroer Alfred trok hij in 1940 naar Groot-Brittannië. Ze sloten zich allebei bij de RAF aan om piloot te worden. Na een intensieve opleiding kwalificeerden ze zich op het Spitfire-jachtvliegtuig. Ze werden ingelijfd bij het 349ste eskadron, dat voornamelijk uit Belgische piloten bestond.

Op de dag van operatie 'Overlord', de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944, haalde Jeff Moureau een Duitse Junker Ju88-bommenwerper neer.

Na de oorlog ging Joseph Moureau aan de slag bij chartermaatschappij Sobelair. Later maakte hij, net als zijn broer, de overstap naar Sabena. Hij vloog meer dan 30 jaar bij onze nationale luchtvaartmaatschappij.

Vrijdag werd hij 'in alle intimiteit' in Strombeek begraven, aldus de vereniging 'Vieilles Tiges' van de Belgische Luchtvaart.