War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Op 8 mei 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa. Sta morgen even stil bij deze dag en gedenk samen met ons de vele helden die zich toen hebben ingezet voor onze vrijheid. Samen houden we hun herinnering levendig.

Wil je mee de geschiedenis induiken en ontdekken hoe de Geallieerden de Duitsers hebben verslagen? Kom dit weekend gerust langs en ontdek onze expo ’40-’45!

Meer weten...

Het panorama bovenop de triomfboog zal op zondag 9 mei 2021 wegens omstandigheden niet toegankelijk zijn voor het publiek.

We danken u voor uw begrip.

Meer weten...

Op maandag 26 april voerde de C-130 'CH-13' zijn laatste vlucht uit, na negen jaar “trouwe dienst” bij de 15e Wing van Melsbroek. Vergezeld door twee F-16’s en gevolgd door een A400-M landde het vliegtuig met het o zo kenmerkende silhouet voor de laatste keer op het vliegveld van Bevekom.

Defensie kocht in 1972 twaalf C-130H-Hercules aan, ter vervanging van de C-119 Fairchild Flying Boxcar. Tijdens een – heel – lange loopbaan vlogen ze ontelbare militaire en humanitaire missies. Sinds december 2017 worden de toestellen geleidelijk uit de dienst genomen om door de Airbus A400-M Atlas te worden vervangen. Defe...

Meer weten...

Raymond Behr en Auguste Pallemans hebben 70 jaar gelden als Korea-vrijwilliger de vergeten oorlog in Korea van nabij meegemaakt. Ze vertellen hun verhaal.

Meer weten...

Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde 2021, op 22 april, sluit ICOM (International Council of Museums) zich aan bij het initiatief “United for Biodiversity” om te sensibiliseren voor de bescherming van de biodiversiteit en meer inspanningen te leveren in de culturele en museale sector. De musea zijn bronnen van betrouwbare informatie en dus bijzonder goed geplaatst om gemeenschappen aan te zetten tot positieve acties en om het respect aan te wakkeren voor alle levende wezens en aardsystemen waarvan de toekomst van onze planeet afhangt. In het Koninklijk Legermuseum stelt de zaal “Antarctica” aan de bezoekers ee...

Meer weten...

Je draagt zorg voor het behoud en beheer van de deelcollectie historische vliegtuigen, en ondersteunt het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Als administratief assistent draag je zorg voor de administratie van het beheer van de deelcollectie historische vliegtuigen en ondersteun je het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Voorbeelden van taken:

 • Je staat in voor correspondentie betreffende de collectie historische vliegtuigen.
 • Je staat in voor de gegevensverwerking in het informaticasysteem.
 • Je staat in voor het administratief beheer van de interne en externe reserves van de deelcolle...

Meer weten...

Als 'Expert collectiebeheer harnassen en blanke wapens' ben je verantwoordelijk voor de collectiestukken (ca 15.000 objecten).

 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de collecties te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
 • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
 • inventarisatie,
 • beschrijving van de objecten of collectiestukken,
 • opvolging verplaatsingen,
 • fotograferen van de objecten of collectiestukken en deze digitaal bewerken.
 • Je volgt het goede werkverloop op in de conservatie- en werkplaatsen.
 • Je helpt bij de voorberei...

Meer weten...

Victor begon de oorlog in één van de Antwerpse forten, maar toen het Belgische leger zich achter de IJzervlakte terugtrok, ging hij over naar de 5de Legerdivisie waar hij deel uitmaakte van de loopgraafartillerie. In tegenstelling tot de collega’s van de veldartillerie die ver van het front stonden, bevonden de loopgraafartilleristen zich vlakbij de vijandelijke stellingen. Niet zonder gevaar beschoten zij de Duitse loopgraven en ze kwamen dan ook snel in het vizier van hun Duitse tegenhangers. Op 29 juni 1915 werd Victor het slachtoffer van zulke beschieting. Hij overleed aan zijn verwondingen in de verbandpost...

Meer weten...

De vergeten oorlog in Korea, 70 jaar geleden - Op 22 april 2021 herdenken Defensie en het War Heritage Institute de eerste aanval in Korea waarbij Belgische troepen aanwezig waren. Deze dag eren we de Korea-vrijwilligers (foto's uit de collectie van padre Vander Goten).

Meer weten...

Je draagt zorg voor het behoud en beheer van de deelcollectie historische voertuigen, en ondersteunt het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Als Administratief assistent draag je zorg voor de administratie van het beheer van deelcollectie historische voertuigen en ondersteun je het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Voorbeelden van taken:

 • Je staat in voor correspondentie betreffende de collectie historische voertuigen.
 • Je staat in voor de gegevensverwerking in het informaticasysteem.
 • Je staat in voor het administratief beheer van de interne en externe reserves van de deelcollectie H...

Meer weten...