War Heritage Institute

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde 2021, op 22 april, sluit ICOM (International Council of Museums) zich aan bij het initiatief “United for Biodiversity” om te sensibiliseren voor de bescherming van de biodiversiteit en meer inspanningen te leveren in de culturele en museale sector. De musea zijn bronnen van betrouwbare informatie en dus bijzonder goed geplaatst om gemeenschappen aan te zetten tot positieve acties en om het respect aan te wakkeren voor alle levende wezens en aardsystemen waarvan de toekomst van onze planeet afhangt. In het Koninklijk Legermuseum stelt de zaal “Antarctica” aan de bezoekers ee...

Meer weten...

Je draagt zorg voor het behoud en beheer van de deelcollectie historische vliegtuigen, en ondersteunt het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Als administratief assistent draag je zorg voor de administratie van het beheer van de deelcollectie historische vliegtuigen en ondersteun je het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Voorbeelden van taken:

 • Je staat in voor correspondentie betreffende de collectie historische vliegtuigen.
 • Je staat in voor de gegevensverwerking in het informaticasysteem.
 • Je staat in voor het administratief beheer van de interne en externe reserves van de deelcolle...

Meer weten...

Als 'Expert collectiebeheer harnassen en blanke wapens' ben je verantwoordelijk voor de collectiestukken (ca 15.000 objecten).

 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de collecties te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
 • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
 • inventarisatie,
 • beschrijving van de objecten of collectiestukken,
 • opvolging verplaatsingen,
 • fotograferen van de objecten of collectiestukken en deze digitaal bewerken.
 • Je volgt het goede werkverloop op in de conservatie- en werkplaatsen.
 • Je helpt bij de voorberei...

Meer weten...

Victor begon de oorlog in één van de Antwerpse forten, maar toen het Belgische leger zich achter de IJzervlakte terugtrok, ging hij over naar de 5de Legerdivisie waar hij deel uitmaakte van de loopgraafartillerie. In tegenstelling tot de collega’s van de veldartillerie die ver van het front stonden, bevonden de loopgraafartilleristen zich vlakbij de vijandelijke stellingen. Niet zonder gevaar beschoten zij de Duitse loopgraven en ze kwamen dan ook snel in het vizier van hun Duitse tegenhangers. Op 29 juni 1915 werd Victor het slachtoffer van zulke beschieting. Hij overleed aan zijn verwondingen in de verbandpost...

Meer weten...

De vergeten oorlog in Korea, 70 jaar geleden - Op 22 april 2021 herdenken Defensie en het War Heritage Institute de eerste aanval in Korea waarbij Belgische troepen aanwezig waren. Deze dag eren we de Korea-vrijwilligers (foto's uit de collectie van padre Vander Goten).

Meer weten...

Je draagt zorg voor het behoud en beheer van de deelcollectie historische voertuigen, en ondersteunt het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Als Administratief assistent draag je zorg voor de administratie van het beheer van deelcollectie historische voertuigen en ondersteun je het Diensthoofd van de Dienst Groot materieel.

Voorbeelden van taken:

 • Je staat in voor correspondentie betreffende de collectie historische voertuigen.
 • Je staat in voor de gegevensverwerking in het informaticasysteem.
 • Je staat in voor het administratief beheer van de interne en externe reserves van de deelcollectie H...

Meer weten...

Als 'Expert collectiebeheer draagbare vuurwapens' ben je verantwoordelijk voor de collectie (ca 27.000 objecten).

 • Als 'Expert collectiebeheer draagbare vuurwapens' ben je verantwoordelijk voor de collectie (ca 27.000 objecten).
 • Je staat het afdelingshoofd bij in zijn taak om de collecties te beheren, in het bijzonder bij de computerverwerking van de database zoals:
 • digitale collectieregistratie van de objecten die het WHI binnenkomen,
 • inventarisatie,
 • beschrijving van de objecten of collectiestukken,
 • opvolging verplaatsingen,
 • fotograferen van de objecten of collectiestukken en deze digitaal bewerk...

Meer weten...

Het Legermuseum ontdekken, dat is niet enkel in de zalen ronddwalen om opeenvolgende oorlogen te analyseren. Dat is uiteraard veel meer, maar wist u dat eigenlijk wel? Het Koninklijk Legermuseum bezoeken, dat is ook de Historische Zaal te bewonderen!

Deze zaal bevat een uitzonderlijke collectie uniformen en wapens die het Belgische leger in de 19e eeuw illustreert, een tijdperk waarin door de industriële revolutie nieuwe en moderne vernietigingswapens op de markt verschenen. Overal ter wereld, van Mexico tot Rome, van Portugal tot Congo, van Guatemala tot de VSA, in Caïro, in Peking en in Zuid-Afrika, werde...

Meer weten...

Jong en oud kunnen terecht in het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel én in het Fort van Breendonk!

Na het wervelende succes van de krokusvakantie worden het digitale kinderparcours ‘Beeldende Kunst uit de Groote Oorlog’ en de tentoonstelling over kunstenaar Fernand Allard L’Olivier verdergezet in het Legermuseum. Op voorhand reserveren blijft verplicht via bezoeken.klm@warheritage.be of 02/737 78 33 (van dinsdag t.e.m. zondag telkens van 10u tot 16u)

Ook in de WHI site Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk is een nieuw kunstaanbod onder de vorm van een tentoonstel...

Meer weten...

Elk jaar herdenkt België zijn veteranen. De dag die daarvoor werd geprikt, is 7 april, als herinnering aan 7 april 1994, toen 10 Belgische militairen in Kigali (Rwanda) werden vermoord.

De eerste nationale veteranendag werd in 1998 gehouden. 7 april is meteen ook de datum waarop al diegenen die sinds 1960 aan een risicovolle missie in het buitenland hebben deelgenomen, worden geëerd.

Op 7 april 2021 eert het War Heritage Institute de veteranen tijdens de nationale gedenkdag.

© Malek Azoug

Meer weten...