War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Ter gelegenheid van de krokusvakantie nodigt het War Heritage Institute groot en klein uit om zijn collectie “14-18” te komen herontdekken: die werd helemaal opnieuw opgezet, gemoderniseerd en uitgebreid met twee virtuele parcours.

Het parcours “Visuele kunsten van de Grote Oorlog”, gerealiseerd in het kader van de campagne “Krokuskriebels” richt zich met de ErfgoedApp uitgewerkt door Faro tot de allerjongsten. Zodra de app en het parcours bij de ingang van het Museum gedownload werden, kunnen de kinderen (vanaf 6 jaar) vergezeld door hun familie de schatten van de zaal 14-18 gaan ontdekken, en wel door op...

Meer weten...

De Belgische Marine viert in februari haar 75-jarige bestaan. Door de sanitaire maatregelen opgelegd in het kader van de coronapandemie werd het evenement echter in heel beperkte kring gevierd.

De geschiedenis van de Marine wordt weliswaar voor het voetlicht gebracht aan de hand van een boek dat half februari zal verschijnen: “De Belgische Marine. Van 1946 tot vandaag”. De Marine organiseert dan ook een digitale tentoonstelling over haar uniformen. Een weekend met alle zeescouts van het land staat op het programma in mei en de haven van Brussel zal in juni de jarige huldigen.

De Marine heeft sterk geïnves...

Meer weten...

Hou jij van een vlotte communicatie en ben je goed in het motiveren van anderen? Heb je al ervaring met opstellen opmaken van een communicatieplan? Dan is deze functie van teamleider op de communicatieafdeling van het War Heritage Institute (WHI) in Brusssel jou misschien jou wel op het lijf geschreven!

  • Je stelt een globaal communicatieplan op en waakt over de uitbouw ervan;
  • Je geeft leiding aan en coördineert de werking van een klein maar gemotiveerd tweetalig team aan (tweetalig);
  • Je waakt erover dat de verschillende websites en de sociale media van het WHI verder uitgebouwd worden tot moderne en duide...

Meer weten...

Lieven Bauwens (1769-1822) was een van de zeldzame “Belgen” uit de periode van de Revolutie en het Franse keizerrijk die op een internationale reputatie kon bogen. Hij bestudeerde de industriële procedures die in Engeland werden toegepast en besloot in 1798 de Britse blokkade te forceren door een weefgetouw, de Mule Jenny, naar onze contreien over te brengen. De bliksemsnelle en chaotische loopbaan van de zakenman was innig verbonden met de economische geschiedenis van de Belgische departementen en van Gent in het bijzonder. Hij werd in 1800 trouwens burgemeester van de stad.

Napoleon bezocht Bauwens’ ma...

Meer weten...

Op woensdag 27 januari bezocht een delegatie onder leiding van de chef van de Oekraïense Defensie het Koninklijk Legermuseum. Onze directeur-generaal a.i., de heer Michel Jaupart, leidde de bezoekers in onze uitgebreide collecties rond en besprak onze ambitieuze initiatieven.

© Jérusalem Pierard (WHI)

Meer weten...

Op 27 januari 1945 ontdekten de Sovjettroepen (die de soldaten van de Wehrmacht voor zich uit joegen) het concentratiekamp/uitroeiingscentrum van Auschwitz-Birkenau. Het kamp lag ten westen van Krakau in Polen en wordt vandaag beschouwd als de meest emblematische plek van de nazibarbarij.

UNESCO heeft sindsdien besloten 27 januari uit te roepen tot herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Shoah. Op die dag herbevestigen we elk jaar opnieuw onze nooit aflatende strijd tegen antisemitisme, racisme en alle andere vormen van onverdraagzaamheid die aanleiding kunnen geven tot gericht geweld tegen een bepaald...

Meer weten...

Iedereen is al wel eens bij een meningsverschil betrokken. Wanneer dit gebeurt, zijn beide partijen vaak bereid om tot een compromis te komen. Luitenant Maurice Menschaert en soldaat Porton dreven hun onenigheid in november 1939 echter tot het uiterste. Toen soldaat Porton straf kreeg van de luitenant, zon hij op wraak. Maurice Menschaert werd nog voor de oorlog uitbrak door soldaat Porton neergeschoten. Enkele dagen na zijn overlijden werd hij begraven in zijn woonplaats Burst. Zijn graf verdween echter tijdens een ontruiming van de gemeentelijke begraafplaats.

Het onfortuinlijke lot van luitenant Menscha...

Meer weten...

Wanneer de Duitsers in 1914 ons land aanvallen, blijven ook de troepen in en rond Mechelen niet gespaard. Soldaten hebben amper tijd om hun gesneuvelde makkers te begraven. Vele gesneuvelden moeten het stellen met een veldgraf dat mettertijd echter dreigt te verdwijnen. Om dit te voorkomen richt de stad Mechelen al in de eerste bezettingsmaanden een ontgravingsdienst onder leiding van leraar Hendrik Haesen op.

Samen met zijn team gaat Hendrik op zoek naar deze veldgraven in Mechelen en omstreken. Wanneer grondeigenaars niet willen meewerken, roept Hendrik zelfs de hulp van de Duitse bezetter in. Niet minde...

Meer weten...

Ontdek aan de hand van dit boek een vergeten avontuur, namelijk dat van de “nationale regimenten” die in de Oostenrijkse Nederlanden werden gerekruteerd, anders gezegd: in wat vandaag België is. Ze namen het op tegen Frederik de Grote en Napoleon. Deze vrijwillige elitesoldaten waren niet zo talrijk, maar genoten des te meer faam, want de Habsburgse “Walen” namen aan alle veldslagen deel. Meer nog, hun officieren – edellieden uit een nochtans eerder beperkt territorium – werkten een uiterst professionele militaire traditie uit. Ze speelden een essentiële rol in de bevelvoering en het militaire denken van het Oost...

Meer weten...

Het Koninklijk Legermuseum wil zijn jongste museumfans tijdens de krokusvakantie meenemen in zijn vernieuwde tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog naar de creatieve kant van de oorlog. Verschillende kunstenaars creëerden tijdens hun rustpauzes mooie objecten, foto’s schilderijen… En kunst werd ook doelgericht ingezet.

Meer info? Check https://www.krokuskriebels.be/activiteit/beeldende-kunst-uit-de-groote-oorlog

Meer weten...