War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

10 dagen boekenbeurs: Pipo, de oorlogshond

Tussen de medewerkers van onze instelling bevinden zich kunstenaars, ontwerpers, leerkrachten … en auteurs.

Sandrine Place, onze collega van de Educatieve Dienst, klimt tijdens haar vrije tijd in de pen om jongeren op speelse wijze over geschiedenis en erfgoed te vertellen. Vandaag stellen we u haar eerste jeugdboek voor, “Pipo, de oorlogshond”, dat in 2014 bij Renaissance du Livre verscheen (met tekeningen van Marie de Salle).

Augustus 1914 : België wordt meegesleept in de Grote Oorlog. In de IJzervlakte komt het tot gevechten en zware beschietingen. Ook de hoeve van hondje Pipo wordt gebombardeerd. Hij maakt kennis met René, een soldaat die zich in Diksmuide bij zijn eenheid gaat vervoegen. De twee worden al snel onafscheidelijk. Ze zijn dan ook op elkaar aangewezen om de vier lange oorlogsjaren te overleven.

Door Pipo’s ogen maken de kinderen kennis met de verschillende aspecten van het frontleven: de gasaanvallen, gevechten en bombardementen, de Duitse krijgsgevangenen, de periodes van rust en verlof, de honger, de gewonde of gesneuvelde strijdmakkers, de ziekenhuizen en het herstel achteraf. Uiteindelijk volgen de wapenstilstand en de terugkeer naar huis.

Het boekje is beschikbaar in het Nederlands en het Frans (Pipo, chien de guerrre).

Te koop in het museum.